nedjelja, 30. siječnja 2011.

Da mi vijesti ne pokvare dan

Previše informacija

fotka by sweatyphotos /flickr 
Tako tvrdi jedno sociološko istraživanje. Sociološka istraživanja oslonjena su na statistiku, a ona je  kao bikini: sve se vidi, dok ono najzanimljivije promiče.

Je li ljudski mozak dizajniran da može bez posljedica svaki dan usisavati probrane grozne vijesti iz svih kutaka planeta? Je li neophodno da u vaš sistem uđe, recimo, izvještaj o potonuću indonezijskog trajekta?


Sindrom opakog svijeta

Komunikolog George Gerbner skovao je izraz 'sindrom opakog svijeta' (mean world syndrome). Simptomi su stalan osjećaj nesigurnosti i ranjivosti. Prema njegovim opažanjima, ljudi koji često gledaju televiziju smatraju da je svijet puno opasniji od onih koji rijetko sjedaju i gledaju TV program.

Redovita izloženost traumatičnim događajima putem medija čini nas podložnijima stresu i depresiji. I može oslabiti imunitet, vjeruje dr. Christiane Northrup koja je oko tri godine na svojoj koži isprobala suzdržavanje od praćenja vijesti. Kaže da ni sama nije mogla vjerovati kako je to dobro djelovalo na njezino zdravlje. I raspoloženje. Kad danas čita novine ili gleda televiziju, stvari više ne uzima tako ozbiljno i vrlo je izbirljiva.

Ljudska bića nisu stvorena da budu prijamnici za loše vijesti s planeta koji broji više od šest milijardi osoba. Lijepo je ako pošaljete pomoć stradalima u potresu u Kini. No, i obitelj, prijatelji i poznanici nude dovoljno prilika za djelovanje. Ako se svatko potrudi oko neposredne okoline, ostalo će se srediti samo po sebi.

Medijska dijeta

Što se medija tiče... Koliko ste puta razmišljali o dijeti? Naravno, onoj od ponedjeljka.

Predlažemo vam jednu medijsku. Krenite odmah. Probajte idućih sedam dana biti maksimalno neinformirani o svemu što vas se izravno ne tiče. Ako Zelena akcija pokuša preuzeti vlast konjičkim jurišom na Banske dvore ili podivljali morski lav iz Zoološkog vrta ugrize Severinu, garantirano će vas netko o tome usmeno obavijestiti. A i da nikad o tome ne saznate ništa, pa što?

Suzdržite li se od praćenja vijesti, imat ćete svaki dan više vremena - bar pola sata - za nešto drugo.

Pola sata se možda ne čini puno, ali zamislite da, recimo, svaki dan pola sata učite francuski. Trčite ili izležavate se na suncu. Gladite mačku. Pomognete susjedu. Vodite nećaka u park.

Dalje dopunite sami. I krenite!

Nema komentara: