Healing With The Masters - besplatna online predavanja svjetskih majstora

petak, 18. siječnja 2008.

Opraštanje i ne - opraštanje

Često u posljednje vrijeme nailazim na tvrdnju kako se ne - opraštanje može usporediti sa situacijom kada netko popije otrov i čeka da onaj drugi, onaj kojemu ne možemo i nadasve ne želimo oprostiti, od otrova strada.

Opraštanje kako ga ja sve više percipiram ima najviše veze s nama samima. Tim činom otpuštamo toksičnu energiju iz svog sustava jer onaj kojemu zamjeramo ionako pojma nema što se u nama dešava. Njemu je najčešće svejedno; oprostili mi ili ne on živi svoj život. Naš jad i gorčina u većini slučajeva na njega ne utječu.

Opraštanje i nema veze s onim drugim, ono ima veze s nama. Činom opraštanja ne validiramo njegovo djelo; to ne znači da nam je on imao pravo nauditi niti da nas je imao pravo povrijediti.

Ko' opraštam ti nema veze, nagazi ti mene još koji puta kad ti dođe. Ne! Možemo oprostiti ali i dalje ne moramo komunicirati sa zlim "povređivačem". Ne moramo više nikada s njim progovoriti niti riječi niti ga ikada više vidjeti.

Ja ovdje ne zagovaram opraštanje kao moralan čin u stilu: „Tko tebe kamenom ti njega kruhom“. Zalažem se za otpuštanje gorčine, za otpuštanje prošlosti i za zdrav i skladan život u sadašnjem trenutku. (Za više informacija o životu u sadašnjem trenutku pogledajte djela Eckharta Tolle-a, mislim da mu knjige nisu prevedene na hrvatski, no nisam sigurna)

Svrha priče je da mi otpustimo venum i sebi olakšamo život jer onaj tamo baja ionako nema pojma da ga mrzimo. On lijepo i mirno fura svoj život dok se mi u svom čošku iz dana u dan grizemo.

Mi smo dužni brinuti se za sebe i svoje zdravlje, dakle otpustiti ono što nam šteti. Naravno ako ikako možemo. A često ne možemo ili ne želimo. No i to je u redu, sve u svoje vrijeme...

Istina je da čovjeku treba nešto vremena da mu to sjedne, jer ne - opraštanje doživljavamo kao odmazdu ili kao neophodan podsjetnik na učinjeno..

Razmislite, možda se složite sa mnom; iako to i nije važno, mislim slaganje, već je važnije da sebe oslobodite toksičnih osjećaja i energiji zapretenoj u ne - opraštanju omogućite da opet proteče.

P.S I želim spomenuti da nisu svi koji su nas povrijedili zli i opaki; često ljudi niti ne znaju da nas jesu povrijedili. Svi mi imamo različite okidače i različite napise na svojim zidovima iz kojih osjećaj za povredu dolazi.


U nastavku video o opraštanju koji me inspirirao da se na ovu temu osvrnem.

A sad, 'ajte u kino - video je na engleskom. Enjoy!

Nema komentara: