Healing With The Masters - besplatna online predavanja svjetskih majstora

utorak, 8. ožujka 2011.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe

Charlie Chaplin by manfrys/flickr
Dan žena je. Iako u posljednje vrijeme na njega gledamo kao na nešto demodirano može nam poslužiti da se podsjetimo na značenje "ljubavi prema sebi", koja se u nas najčešće brka sa sebičnošću.

Pročitajte kako ju je doživljavao omiljeni nam Charlie Chaplin u ovom svom pismu koje je možda samo urbana legenda.

Povjerenje

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam da sam uvijek, u svakoj prilici, na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Od tada pa na dalje mogao sam biti miran. Danas znam da se to zove povjerenje.

Autentičnost

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, mogao sam spoznati da su emocionalna bol i patnja tek upozorenja koja mi govore da živim suprotno svojoj istini. Danas znam da se to zove biti autentičan.

Zrelost

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugim životom i mogao sam vidjeti da je sve oko mene poziv na rast. Danas znam da se to zove zrelost.

Čestitost

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam samom sebi krasti svoje slobodno vrijeme, i prestao sam smišljati grandiozne projekte za budućnost. Danas radim samo ono što mi čini zadovoljstvo i radost, ono što volim i radi čega se moje srce smiješi, na moj vlastiti način i u osobnom tempu. Danas znam da se to zove čestitost.

Ljubav prema samom sebi

Kada sam zaista počeo da voljeti sebe, oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene. Od jela, stvari, situacija, ljudi... Od svega što me odvlačilo dalje od mene samoga. U početku sam to zvao "zdravi egoizam", ali danas znam da je to ljubav prema samom sebi.

Skromnost i svjesnost

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam željeti da sam uvijek u pravu, pa sam tako manje griješio. Danas sam shvatio da se to zove skromnost.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, odrekao sam se navike da živim u prošlosti i da brinem o budućnosti. Sada živim ovdje i sada. Zovem to svjesnost.

Mudrost

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, spoznao sam da se od nekih svojih misli mogu razboljeti i biti bijedan. Kada sam pak zazvao snage svoga srca, razum je dobio važnog partnera. Ovu vezu danas zovem mudrošću.

Rasprava, sukoba, izazova i problema sa samim sobom i s drugima se ne plašim. Čak se i zvijezde ponekad sudare i onda nastaju novi svjetovi. Danas znam - to je život.

2 komentara:

Anonimno kaže...

Beautiful and so true. You have to know yourself, than you can know and understand others. Looks easy, it's not. Trusredseat me, I'm still on that way!

Marina Katarina Grgić kaže...

Ain't we all :)