utorak, 13. ožujka 2007.

Često postavljena pitanja u EFT-u

Zašto se u okviru protokola govore negativne izjave?

Svatko tko je imalo upućen u kreiranje vlastite stvarnosti zna da je poželjno izbjegavati negativne izjave, misliti negativno ili se na taj način izražavati. Kada primjenjujemo EFT i govorimo o problemu koji nas muči a koji najčešće doživljavamo kao nešto negativno na površinu dolaze emocije koje nas povezuju s blokovima uzrokovanim nekim događajem ili događajima.
Dok izgovaramo negativnu ali istinitu izjavu i stimuliramo točke meridijana propisane protokolom šaljemo blage vibracije kroz energetski sustav. Na taj način lagano uklanjamo energetski blok i ponovno uspostavljamo protok energije.

Kad bismo umjesto negativne izjave tj. pravog stanja stvari nakon što su nas npr. opljačkali rekli „Iako su me prebili i opljačkali osjećam se dobro, sigurno i zaštićeno“ naš bi se sustav pobunio i gromoglasno odgovorio „Da baš, koga ti muljaš? Ne osjećam se niti najmanje sigurno i zaštićeno. Ne osjećam se dobro već bijedno i nemoćno. “

EFT propisuje da se situacija uvijek ispriča onakvom kakva jest jer u suprotnom u opreci s našim stvarnim unutarnjim doživljajem.

Zašto se koriste različite točke stimuliranja meridijana?

Tijelom je raspoređeno 14 meridijana koji se na površini kože pojavljuju na nekoliko mjesta: na licu, glavi, gornjem dijelu torza, kralješnici itd. Kada je Garry Craig stvarao ovu tehniku cilj mu je bio da protokol bude što jednostavniji ali i što učinkovitiji. Stimuliranjem točaka iz Craigova priručnika http://www.emofree.com/a/?2831/1 pokrit ćete sve potrebne točke no dodate li još neke kao što su točke treće čakre ili vrha glave uspjeh EFT se može višestruko povećati.

EFT je otvorena tehnika i oni koji se njome budu ozbiljnije bavili primijetit će da EFT praktičari često primjenjuju točke koje se ne pojavljuju u priručniku ili na Craigovim DVD-ima.

Zapravo ne postoje krive točke stimuliranja, svatko primjenjuje one koje njemu najbolje odgovaraju.

Može li se EFT primjenjivati na djeci, invalidima i životinjama?

Primjenom EFT-a doslovno na svakom mogu se postići vrlo učinkoviti rezultati. Njime je moguće pomoći bebama i maloj djeci, starijim osobama, osobama koje ne mogu kucati za sebe te se to čini nadomjesnim kucanjem (kada jedna osoba na sebi stimulira točke meridijana za neku drugu) pa čak i životinjama.

No ne primjenjujte ovu tehniku na sebi niti na drugima ukoliko imate psihičkih problema koji zahtijevaju posebnu pažnju stručnjaka.



Koliko dugo moram kucati da bih postigao željeni rezultat?

Jednostavniju tegobu često možemo riješiti nakon nekoliko krugova kucanja, što traje nekoliko minuta, no često su naše tegobe višeslojne pa im treba pristupiti na razne načine, valja proći razne aspekte problema kako bi ih se učinkovito riješilo, a to onda može potrajati. No kratko rečeno, kucati valja dok se rezultat ne postigne.

No ipak željela bih naglasiti da iako ćete samo s primjenjivanjem temeljnog protokola iz priručnika postići iznenađujuće dobre rezultate oni nisu dovoljni da bi se riješili svi vaši problemi. EFT je tehnika čiji rezultati počivaju na nečemu što Gary Craig naziva „art of delivery“ što bi u slobodnom prijevodu značilo „umjetnost izvedbe“ te se s iskustvom i njezinim ozbiljnim studiranjem učinkovitost rezultata mnogostruko povećava.

Za DVD-e Garry-a Craiga kliknite na http://www.emofree.com/a/?2831/2


Lindsay Kenny/ Marina Grgić

Nema komentara: