Healing With The Masters - besplatna online predavanja svjetskih majstora

ponedjeljak, 21. siječnja 2013.

Introvert ili ekstrovert

Copyright All rights reserved by ak.flickr
Kako punite baterije ?

Jesi introvertna ili ekstrovertna?

banula mi je iz vedra neba, s tim pitanjem, u ured jedan dan prijateljica. Kćerka joj je tada bila vrtićke dobi i tete su je pozvale jer da s Tarinim ponašanjem nije nešto u redu ili tako nekako. Hm, nije baš tekst koji bi razveselio roditelja?

Ne budi lijena Maja je odmah s amazona naručila neku knjigu na tu temu i sva mi uzbuđena došla s  definicijom introverta/ekstroverta na vrata.

E pa mogu reći da bolje definicije od tada nisam čula! Prepričana zvuči ovako:

Introverti se pune, tj. obnavljaju svoju energiju sami ( op.a. u osami), a ekstrovertima su potrebni drugi ljudi.

Da pojasnim, ja introvertna iako mi se to možda na prvu ne bi reklo. U društvu, makar mi ono bilo najmilije na svijetu mogu provesti samo određenu količinu vremena. Zašto? Jer se u društvu trošim.

Kako se količina moje raspoložive životne energije smanjuje tako i moja potreba da se povučem u osamu raste. Kada to nije moguće fizički, količina izgovorenih riječi koje izlaze iz mojih ustiju se smanjuje i ja se povlačim u sebe.

Kada je u toj fazi introverta nije uputno ispitivati što mu je, je li loše volje ili nešto treće. Potpuno kontraproduktivno. Nije pametno ni njegovo ponašanje shvatiti osobno. Pustite ga na miru, ili mu ponudite da se osami bit će zahvalan.

A ekstroverti - obrnuto. Oni se pune u društvu drugih ljudi. Samoća i osama im ne gode.

Što je bolje? Ni jedno ni drugo. I jedni i drugi su božanska kreacija.

Susan Cain o introvertima na TED-u :

U kulturi gdje se društvenost i druželjubivost cijene iznad svega može biti teško, ponekad čak i sramotno biti introvertom. Susan Cain u ovom strastvenom govoru, ističe kako introverti pridonose svijetu iznimnim talentima i mogućnostima te bi ih trebalo ohrabrivati i vrednovati.Nema komentara: