ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

Ne želi se više družiti sa mnom


Prijateljica koju volim mi je nedavno poslala nekoliko SMS poruka o tome kako se više nema namjeru družiti se sa mnom, jer joj smatra ona, ne posvećujem dovoljno vremena. Ništa mi nije bilo jasno; jedva sam je nagovorila da se nađemo kako bih podrobnije saznala o čemu se zapravo radi.

Mislim da se moja prijateljica Ana osjećala jako povrijeđnom, iako mi to nije mogla priznati pa mi je tijekom kave na kojoj smo se našle kao iz rukava nabrojala sve moje probleme, sukobe i tegobe o kojoj sam joj tijekom našeg druženja pričala, kao dokaz moje problematične ličnost te mi je predložila da to idem lijepo riješiti na nekoj terapiji, kao što je to ona učinila.

Ne moram govoriti da sam bila, povrijeđena, šokirana i da sam u tom stanju još uvijek. Tj. šokirana više i nisam ali sam još uvijek povrijeđena. Any advice for me?

Loša prijateljica

Sve se mijenja pa tako i vibracija naših prijateljstava a i mi sami. Takve povrede najčešće proizlaze iz nezadovoljenih potreba, koje prema socijalnom kodeksu našeg društva nisu važne. Važne su potrebe onog drugog, a ne naše vlastite. Krenete li se baviti svojim potrebama optužit će vas da imate viška vremena da se bavite sobom ili da ste sebični ili nešto u tom điru.

No kada ne znamo koje su nam potrebe onda ih ne možemo niti zadovoljiti a kada ih ne možemo ili ne znamo zadovoljiti onda postajemo nesretni, frustrirani i bijesni. Osim toga očekujemo od ljudi da ih oni prepoznaju, a ako to nisu u stanju tada ih imamo tendenciju otpisati jer držimo da nas ne vole dovoljno jer inače bi to mogli.

Nedavno sam ponovno naišla na Rosenbergovu Nenasilnu komunikaciju pa sam inspirirana time naručila knjigu „Being genuine, stop being nice, start being real“ belgijskog autora Thomasa d'Asembourga-a u kojoj on piše o takvom načinu komuniciranja, zadovoljenju vlastitih potreba i slušanju s empatijom; komponentama nenasilne komunikacije koje nam omogućavaju da skladno živimo sami sa sobom i sa drugim ljudima.

Ali da se vratim vašem problemu…Meni se čini da problem proizlazi iz nezadovoljenih potreba vaše prijateljice, a kako ćete to riješiti ovisi o vama. Ja bih sjela u miru i porazgovarala sa sobom da vidim želim li nastaviti s tim druženjem ili ne. Pritom imajte na umu da sva prijateljstva nisu predviđena da traju čitav život. Da znam, zvuči možda grubo, ali govorim iz iskustva. Mijenjamo se, kao i naše potrebe.

P.S.Ovdje možete skinuti hrvatski prijevod knjige Marshalla Rosenberga Jezik života koji donosi Centar za mir.