petak, 17. lipnja 2011.

Nesanica

Insomnia by el Brey/flicker
Našao sam vaš blog slučajno pa bih vam postavio pitanje o nesanici. 

Naime iako sam vrlo često fizički strašno umoran, ne mogu zaspati i dugo se vrtim po krevetu. Na kraju u jutarnjim satima utonem u san, ali se ujutro budim umoran i mrzovoljan jer sam neispavan.

Može li se s EFT-em ili nekom drugom energetskom tehnikom taj problem riješiti ili barem ublažiti i kako?

Halden

Može, EFT puno pomaže, no prvo bih vam savjetovala da legnete u krevet i jedno vrijeme mirno, duboko dišete jer je dah naš prirodnih alat za smanjivanje stres. Vrlo često ne možemo zaspati jer nam um ne prestaje vrtiti razne dnevne filmove. Ako se skoncentrirate na dah, primijetiti ćete da će vam se i tijelo i um umiriti.

Nakon toga stavite dlan jedne ruku na zatiljak, onako kako biste držali dijete, a drugi dlan na čelo, na taj način se duboko povezujete sa svojim unutarnjim bićem. Pa se lagano počnite prisjećati dana, još uvijek duboko i mirno dišete i to iz trbuha a ne iz vrha pluća.

Krenite od jutra i svih zbivanja. Jeste li se iznervirali tražeći parking – udahnite i zamislite da kroz izdah tu frustraciju otpuštate iz tijela i svojih stanica gdje je ona pohranjena. I tako provrtite film svih događaja do kraja dana i otpustite ih. Ako vam je teško držati ruke u toj poziciji pomognite se jastukom ali pazite da u njoj ne ostanete više od 20 min. Ta se tehnika zove TAT (Tapas Acupressur Technique).

Procijenite kako se nakon toga osjećate, opuštenije, bliže snu?


Ako ne primijenite još i koju rundu EFT:

Karate točka:
Iako ne mogu zaspati a strašno sam umoran i to me užasno frustrira volim i prihvaćam sebe.
Iako možda neki dijelovi mene ne žele zaspati a moje tijelo vapi za snom, ja prihvaćam sve dijelove svoga bića.
Iako mi je muka jer ću sutra biti umoran i nervozan ako sada ne zaspem, ja prihvaćam sve aspekte sebe i molim svoje tijelo da utone u san.

Pa po točkama nekoliko rundi:

Nos/Obrva: ne mogu spavati
Vanjski dio obrve: želim spavati
Ispod oka: moram spavati
Ispod nosa: ne moram
Brada: želim spavati, treba mi sna
Ključna kost: a ne mogu
Ispod ruke: frustriran sam i umoran ko' pas
Ispod bradavice: želim spavati

I tako nekoliko puta dok ne zaključite da ste blizu sna ili dok ne utonete u san. Budući to radite u vrijeme spavanja nemojte prejako kucati. Zapravo bih preporučila da samo lagano stavite prst na određenu točku, izgovorite na glas ili u sebi ključnu riječ i izdahnete. To je verzija EFT-a koja se zove Touche and Breath i koja je u nekim situacijama primjerenija.

Ponavljate ovu proceduru  desetak dana ili dok ne zaspete.