utorak, 13. ožujka 2007.

Prikaz slučaja

EFT i otpor okoline na promjene u ponašanju

Vjerujem da ste primijetili otpor pa možda i snažnu agresiju okoline kada ste odlučili okrenuti stranicu i promijeniti svoje ponašanje, reakcije i uopće način komuniciranja. Ljudi koji nas okružuju ne vole takve promjene jer im one samo stvaraju probleme, tj. u prvih mah se tako čini. No naše asertivnije ponašanje otvara vrata asertivnosti i onima koji nas okružuju iako oni sami toga u početku nisu svjesni.

Kada jednom odlučimo da smo dovoljno dugo dozvoljavali da nam granice krše i da nas rastežu na sve strane, kada se takva odluka dogodi i na razini „kostiju“ a ne samo na mentalnoj razini, počinje se mijenjati naše ponašanje.

Dobro je poznato da druge ne možemo mijenjati osim ako prije toga ne promijenimo sebe jer odnosi su kao ples. Kad jedan od partnera u nekom odnosu promijeni korak mijenja ga i onaj drugi. No promjene koje se dešavaju na razini našeg ponašanja rijetko nailaze na odobravanje okoline.

Evo primjera iz prakse. Moja klijentica, K. je mami koja je oštro kritizirala ponašanje jednog znanca prema njegovom sinu pokušala ukazati na njezinu kritičnost spomenuvši pritom da je i ona sama (njezina mama) tijekom odgajanja svoje djece počinila dosta pogrešaka.

Nakon što je K. izgovorila „Pa i ti si takve stvari radila“ odjednom se umjesto mame na kuhinjskom stolcu pojavio dvoglavi zmaj koji je počeo rigati vatru. Kako K. već dulje vrijeme radi na sebi uspjela je usprkos maminoj baražnoj vatri ostati mirna no ipak joj se učinilo da se ispod te mirnoće nešto krije pa je odlučila da to istražimo na sljedećoj terapiji.

Iako bijesne mamine izjave o tome kako ona misli da je najpametnija, kako se udebljala, kako živi u svom malom skučenom svijetu, kako se s njom ne može više razgovarati itd. nisu značajnije uznemirile odraslu ženu u koju se K. razvila, ispostavilo se da se njezino unutarnje dijete sjetilo kako je to izgledalo kada bi se na bilo koji način suprotstavilo mami. Umjesto mame pojavio bi se strašan zmaj koji je na nju rigao vatru.

Reći ne, reći svoje mišljenje, izraziti neslaganje za K. je u djetinjstvu bilo krajnje opasno jer bi se umjesto mame svaki puta ukazao dvoglavi zmaj koji je bjesnio, vrijeđao i nabrajao sve njezine mane i propuste.

Dijete je stoga počelo izbjegavati svaku situaciju koja bi mogla dovesti do konfrontacije ne bi li izbjeglo susret s velikom alom. Jer dijete je bilo maleno i nemoćno a ala golema i opasna. Mama – zmaj je osim toga bila izvor sigurnosti i ljubavi koju je dijete suprotstavljajući joj se moglo izgubiti.

Dijete je kasnije odraslo ali je sukobe i konfrontacije nastavilo izbjegavati u velikom luku jer se dobro sjećalo velikog dvoglavog zmaja koji bi se svaki puta pojavio kada bi se ono pokušalo založiti za sebe.

Razina uznemirenosti (SUD) kada bi se sjetila osjećaja straha i odbačenosti koje je kao djevojčica K. osjećala na početku je na skali od 0 – 10 bila na 6.

Kucajući po karate točki K. i ja smo zajedno govorile:

Iako sam ja bila mala a dvoglavi zmaj golem i opasan, ja prihvaćam malu ustrašenu djevojčicu u sebi

pa po vrhu glave: mala sam i bojim se zmaja
spoju unutarnje strane obrve i nosa: zmaj je opasan
kosti na vanjskom rubu obrve: mama mrzi kad joj se suprotstavljam
kosti ispod oka, ispod sredine irisa: opasno je reći ne
gornjoj usni, ispod nosa: bojim se zmaja
po donjoj usni iznad brade: mama me ne voli kad nije po njezinom
jedan prst ispod spoja ključne kosti i prvog rebra (s bilo koje strane): odbacuje me, nisam dobra

Nakon prvog kruga SUD je pao na 4 pa smo prvotnu izjavu malo modificirali u:

Iako se mala K. još uvijek boji strašnog zmaja i misli da je opasno suprotstavljati se ljudima i zastupati sebe, ja prihvaćam malu K. u sebi i odraslu ženu u koju je izrasla.

Tijekom tog novog ciklusa kucanja iako su joj još uvijek suze tekle niz obraze, K. je duboko uzdahnula i na kraju ciklusa glasno se nasmijala. Sve to kao i promjena u držanju tijela i izraz lica dali su mi do znanja da je došlo do promjene intenziteta i napretka u terapiji.

No kao što se često događa problemi na kojima radimo imaju više od jednog aspekta pa se K. odjednom sa suzama u očima vratila na mamino odbacivanje a nakon što smo napravili nekoliko ciklusa kucanja na tu temu, K. je spomenula kako se napušteno osjećala od strane oca koji ju je nije zaštitio od maminih ispada bijesa.

Ovaj puta je SUD prije kucanja bio na 7.

Krenuli smo od karate točke i zajedno kucali izgovarajući:

Iako me tada nije zaštitio nitko pa ni tata a ja sama to nisam mogla, ja volim i prihvaćam sebe.
Iako me tata trebao zaštititi jer je mama strašno vikala, ja prihvaćam sebe i svoje osjećaje.
Iako sam strašno tužna jer me nije zaštitio, ja znam da me tata voli.
Iako me tata nije zaštitio ja vjerujem da je postupao najbolje što je znao.
Iako me tata nije zaštitio od mamina bijesa, ja mu opraštam jer je postupao najbolje što je znao.

Nakon što smo prošli sve navedene izjave primjenjujući EFT protokol, K. je duboko uzdahnula i zaključila da je tata vjerojatno činio što je najbolje znao a njezin SUD se smanjio i varirao od 1 do 0.

EFT ne uklanja realne probleme no mijenja našu percepciju stvari pa tako i reakciju na njih. Njezina mama će najvjerojatnije i dalje pokušati s istom taktikom, no za očekivati je da će s vremenom shvatiti da tako više ne ide te pokušati nešto drugo. To je „promjena u koracima“ koju sam na početku teksta spominjala.

Terapiju smo završili kucanjem na izjavu:

Iako se nisam mogla zaštititi od maminih napada kad sam bila mala, ja sam sada odrasla i mogu zaštiti samu sebe. Mama me više svojim ispadima ne može povrijediti.

Kako bih zaštitila identitet klijenata koji pristaju da o njihovim iskustvima pišem, njihova imena ili inicijale u dogovoru s njima mijenjam.

Marina Grgić

Često postavljena pitanja u EFT-u

Zašto se u okviru protokola govore negativne izjave?

Svatko tko je imalo upućen u kreiranje vlastite stvarnosti zna da je poželjno izbjegavati negativne izjave, misliti negativno ili se na taj način izražavati. Kada primjenjujemo EFT i govorimo o problemu koji nas muči a koji najčešće doživljavamo kao nešto negativno na površinu dolaze emocije koje nas povezuju s blokovima uzrokovanim nekim događajem ili događajima.
Dok izgovaramo negativnu ali istinitu izjavu i stimuliramo točke meridijana propisane protokolom šaljemo blage vibracije kroz energetski sustav. Na taj način lagano uklanjamo energetski blok i ponovno uspostavljamo protok energije.

Kad bismo umjesto negativne izjave tj. pravog stanja stvari nakon što su nas npr. opljačkali rekli „Iako su me prebili i opljačkali osjećam se dobro, sigurno i zaštićeno“ naš bi se sustav pobunio i gromoglasno odgovorio „Da baš, koga ti muljaš? Ne osjećam se niti najmanje sigurno i zaštićeno. Ne osjećam se dobro već bijedno i nemoćno. “

EFT propisuje da se situacija uvijek ispriča onakvom kakva jest jer u suprotnom u opreci s našim stvarnim unutarnjim doživljajem.

Zašto se koriste različite točke stimuliranja meridijana?

Tijelom je raspoređeno 14 meridijana koji se na površini kože pojavljuju na nekoliko mjesta: na licu, glavi, gornjem dijelu torza, kralješnici itd. Kada je Garry Craig stvarao ovu tehniku cilj mu je bio da protokol bude što jednostavniji ali i što učinkovitiji. Stimuliranjem točaka iz Craigova priručnika http://www.emofree.com/a/?2831/1 pokrit ćete sve potrebne točke no dodate li još neke kao što su točke treće čakre ili vrha glave uspjeh EFT se može višestruko povećati.

EFT je otvorena tehnika i oni koji se njome budu ozbiljnije bavili primijetit će da EFT praktičari često primjenjuju točke koje se ne pojavljuju u priručniku ili na Craigovim DVD-ima.

Zapravo ne postoje krive točke stimuliranja, svatko primjenjuje one koje njemu najbolje odgovaraju.

Može li se EFT primjenjivati na djeci, invalidima i životinjama?

Primjenom EFT-a doslovno na svakom mogu se postići vrlo učinkoviti rezultati. Njime je moguće pomoći bebama i maloj djeci, starijim osobama, osobama koje ne mogu kucati za sebe te se to čini nadomjesnim kucanjem (kada jedna osoba na sebi stimulira točke meridijana za neku drugu) pa čak i životinjama.

No ne primjenjujte ovu tehniku na sebi niti na drugima ukoliko imate psihičkih problema koji zahtijevaju posebnu pažnju stručnjaka.



Koliko dugo moram kucati da bih postigao željeni rezultat?

Jednostavniju tegobu često možemo riješiti nakon nekoliko krugova kucanja, što traje nekoliko minuta, no često su naše tegobe višeslojne pa im treba pristupiti na razne načine, valja proći razne aspekte problema kako bi ih se učinkovito riješilo, a to onda može potrajati. No kratko rečeno, kucati valja dok se rezultat ne postigne.

No ipak željela bih naglasiti da iako ćete samo s primjenjivanjem temeljnog protokola iz priručnika postići iznenađujuće dobre rezultate oni nisu dovoljni da bi se riješili svi vaši problemi. EFT je tehnika čiji rezultati počivaju na nečemu što Gary Craig naziva „art of delivery“ što bi u slobodnom prijevodu značilo „umjetnost izvedbe“ te se s iskustvom i njezinim ozbiljnim studiranjem učinkovitost rezultata mnogostruko povećava.

Za DVD-e Garry-a Craiga kliknite na http://www.emofree.com/a/?2831/2


Lindsay Kenny/ Marina Grgić

EFT u svakodnevnom životu

Ukoliko to još niste učinili besplatan priručnik za EFT možete skinuti s http://www.emofree.com/a/?2831/1 portala (priručnik je na engleskom jeziku; postoje prijevodi i na druge jezike, ali koliko ja znam ne i na hrvatski) te isprobati ovu sjajnu tehniku na sebi i na svima kojima je ona iz nekog razloga potrebna. Na istom mjestu možete kupiti i DVD-na kojim Gary Craig i drugi majstori EFT -a podučavaju tehniku, uživo rješavajući probleme sudionika seminara na kojima su DVD-i snimljeni.

No prije nego li na nekoga položite ruke uvijek prvo objasnite osobi što joj nudite a zatim pitajte za dozvolu.

Iako je tehnika učinkovita i zabavna, a onaj koji je primjenjuje se često osjeća kao dijete koje je nakon dugog čekanja uspjelo manifestirati svoje čarobnjačke moći, oprezno i s mjerom drugim ljudima nudite svoje tek stečene vještine.

A sad o EFT-u svakodnevnom životu

Zanimljivo je da i onda kada znamo kako si pomoći to ne činimo, jer ili nemamo vremena, ili nam se ne da ili se ne sjetimo ili više volimo da nas netko drugi „popravi“ . Kao što kaže jedna moja prijateljica „Ja bum došla k tebi na terapiju a ti mi to sve sredi“. Isto pokušavam i ja s drugom prijateljicom, no ta me, hvala joj na mudrosti, prije nego li pristane na takav deal uvijek podsjeti da veliku većinu toga mogu riješiti i ja sama, pa se sada njoj obraćam tek kada zapnem.

No sve probleme ne možemo riješiti sami jer je teško biti terapeut i klijent istovremeno. Vrlo često nismo niti svjesni temeljnog uzroka tegobe što znači da na njemu tada ne možemo niti raditi. U takvom slučaju je dobro potražiti pomoć terapeuta koji će nam pomoći da uzrok tegobe pronađemo te će na sebe istovremeno preuzeti ulogu detektiva i vodiča.

Dakle budući da je EFT tako jednostavan i lako primjenjiv šteta je ne primjenjivati ga dnevno i u svakoj prilici kad za to osjetimo potrebu, no učini li nam se da ne postižemo željene rezultate dobro je potražiti pomoć. Vaš terapeut će ionako od vas tražiti da između dvije terapije EFT primjenjujete sami.

No kako znamo da bi nam u određenom trenutku bilo pametno kucati? Dovoljno je pratiti reakcije tijela jer nam ono daje signale. Iznenadna glavobolja, tenzija u ramenima, vratu, grudnom košu ili neka druga nelagoda pokazatelji su da je protok energije narušen, da nas je nešto uznemirilo i da bi bilo pametno primijeniti naše novo stečeno znanje umjesto da te tjelesne signale po običaju ignoriramo, guramo pod tepih i okrenemo se prema nečemu što nas „manje uzrujava“. Zato savjetujem da tako iz dana u dan, u svakoj prilici uporno kucamo. Sustavna primjena EFT-a nalik je sustavnom čišćenju nagomilane krame u nekom tajnom podrumu s tom razlikom da će jedna razriješena emocija za sobom povući i one druge koje su se na nju od dana našeg začeća nadovezale.

E, sad znam mnogi od vas koji ovo čitaju misle: „nemam ja vremena za kucanje, dižem se u 6 pa neću valjda još i ranije zbog nekakvog kucanja“.

Činjenica da mi homo sapiensi nismo niti strpljivi niti voljni nešto raditi za sebe i svoje dobro je neupitna, pa ako za to treba još naći neko dodatno vrijeme kojeg ionako ima premalo, cijela stvar postaje potpuno neinteresantna.

No kada bi se taj „rad“ mogao uklopiti u neku već neizbježnu aktivnost možda bi se vaš interes vratio.

Čekanje je vrijeme koje je idealno za primjenu EFT-a. To je vrijeme koje ionako moramo potrošiti, čekanje je neizbježno i u većini slučajeva neproduktivno no ako za to vrijeme uspijemo nešto napraviti za sebe onda se čitava situacija mijenja.

Dok čekamo na telefonu da nas netko prespoji a to traje li traje, možemo kucati, u autu na semaforu ali ne i u vožnji možemo kucati, kod doktora, odvjetnika i u redu u dućanu, u tramvaju možemo čistiti ono što nas taj čas uznemirava ili nervira. Istina je da za kucanje u javnosti treba malo više iskustva i prakse ali je potpuno izvedivo.

Kad sam ostala bez auta ja sam svoju frustraciju zbog prepunog tramvaja, usporenog kretanja i svega onoga što uz to ide uspješno riješila s EFT-em. Prvo sam počela kucati na temu tih frustracija a onda sam nastavila sa svim drugim stvarima s kojima sam se svakodnevno suočavala. Na taj sam način to izgubljeno vrijeme pretvorila u konstruktivno, korisno i kreativno provedeno vrijeme ili tzv. 3 K vrijeme (omiljen način bivanja moje treće prijateljice).


U javnosti ja kucam mentalno no lagano mičem prstima i zamišljam ih kako stimuliraju propisane točke meridijana. Predlažem vam da sljedeći puta kad bijesno izletite nakon razgovora s nekim tko vam je digao živac ne pokopate bijes u svoje tijelo već da na putu prema autu, tramvaju ili kući odmah krenete kucati.

Za početak procijeniti koji vam je intenzitet bijesa, ili nekog drugog osjećaja na skali od 1-10 (0 - mirni ste potpuno, 10 - tresete se od silnog intenziteta osjećaja), a nakon toga krenite npr. ovako:

Karate točka x 3: Iako me ovaj ili ime osobe (slobodno nabrojite sve uvrede koje vam padaju na pamet) iznervirao tako da bih ga mogla zadaviti, ja duboko i potpuno volim i prihvaćam sebe.

Vrh glave: Tresem se od bijesa
Obrva nos: iznervirana
Vanjski kut oka: bijesna
Ispod oka: zadavit ću ga
Gornja usna: iznervirana
Donja usna: iskočit ću iz kože od bijesa
Ispod spoja 1 rebra i ključne kosti: zadavit ću ga
Ispod ruke: nek' se nosi
Vrh glave: bijesna i iznervirana

Nakon jednog kruga udahnite duboko, procijenite ponovno intenzitet i krenite kucati dalje. Cilj vam je da dođete do nule.

Gore navedeni tekst je samo primjer. EFT je otvorena i vrlo liberalna tehnika pa zato budite kreativni i dok kucate prepričavajte situaciju kakvom je sami u tom času doživljavate, onako kako biste prepričavali prijateljici na telefon. Dok to budete radili napetost će vrlo brzo nestati i protok energije se vratiti u normalu.

U međuvremenu će vam se pojaviti i druge misli i situacije koje čine neki drugi aspekt problema, ili su povezane s nekim drugim događajem, no za sada se držite onoga s čim ste krenuli. Biti određen u primjeni EFT tretmana ključno je za uspješno i trajno rješavanje uzroka problema na kojem radimo.

U prvom dijelu rečenice govorite o onome što vas muči a u drugom na neki, uvijek pozitivan način izražavate podršku i ljubav prema sebi samom. Ako to ne osjećate, slobodno umjesto“Duboko i potpuno volim i prihvaćam sebe ili ja sam OK ili prihvaćam sebe i sve svoje osjećaje“ kažite „Želim prihvatiti sebe, želim vjerovati da sam OK“ itd.

Marina Grgić

Precizno određivanja problema je od velike važnosti u EFT-u

Previše općenito pristupanje problemu jedna je od najčešćih pogrešaka koja se pojavljuje kada se prvi puta susretnemo s ovom tehnikom. Ona je i čest razlog zbog kojeg se EFT proglašava neučinkovitim, no kada se to korigira rezultati su puno veći i trajniji.

Većina klijenata na svoje probleme gleda kao na neku općenitu pojavu, tj. opisuje ih generalizirajući, pa tako na primjer klijenti kažu:

„Nedostaje mi samopouzdanja da bih…“

„Moja mama više voli moju sestru“

„Jako sam sramežljiva i teško komuniciram s ljudima“

„Nitko me ne voli“

Svaka ova izjava predstavlja emocionalnu šumu koju čine brojna stabla a koja predstavljaju specifične događaje. Da bismo mogli učinkovito klijenta tretirati pomoću EFT-a moramo se fokusirati na određen događaj jer u protivnom nećemo postići željeni rezultat ili ćemo postići samo ograničen rezultat. No ukoliko krenemo s jednim određenim događajem i emocionalni intenzitet vezan uz njega riješimo za njim će pasti i neka druga stabla iz iste emocionalne šume.

Zato je važno probleme kao što je „Nedostaje mi samopouzdanja…“ razdvojiti na specifične događaje kao npr.

„Iako mi je cura u drugom srednje rekla da sam joj dosadio…“

„Iako me u trećem razredu učiteljica osramotila pred svim učenicima...“

„Iako sam se osjećala jadno kad mi roditelji nisu došli na maturu…“

Ovo su pravi uzroci našeg niske razine samopouzdanja, oni su temelj problema i njih valja tretirati. Osim što su općenite izjave neprecizne i na njih se EFT ne može učinkovito primjenjivati, zbog krivog pristupa ljudi često odustaju i kažu „ovo ne funkcionira“.

Stoga budite pažljivi i prije nego li krenete raditi EFT sjetite se određenog događaja koji čini da se osjećate na određen način. Prvo procijenite SUD (subjektivni dojam osjećaja na skali od 1-10) Kad intenzitet osjećaja uz problem na koje radite dovedete do nule, pozabavite se drugim događajem iz iste šume i tako nekoliko puta dok ne riješite čitavu šumu.

Garry Craig često spominje stol čija se ploha ruši kada ispod nje srušite dovoljan broj nogu. Tako je i sa emocionalnom šumom. Jedno srušeno stablo za sobom vuče njih nekoliko i što je broj srušenih stabala veći manja je i emocionalna šuma.



Marina Grgić